Fastwin

2 september werd Fastwin bij ons in training gebracht. Deborah stuurde ons een leuke reactie na afloop van Fastwin zijn training. Hieronder kun je haar verhaal lezen…

Als eerste wil ik Milou en Bea hartelijk bedanken voor de lessen en voor de 2 weekse training van mijn tinker Fastwin.
Dankzij de training volgens Antoine de Bodt methode is mijn paard weer vrolijk, regelmatig en voorwaarts. Ook struikelt mijn paard niet meer en kan hij weer goed galopperen.Tevens wil ik de familie Faber bedanken voor de hulp, de informatie, de goede zorg en de gastvrijheid.

Fastwin was al sinds december 2008 geregeld licht onregelmatig. Ik heb er diverse malen manueel therapeuten bij gehad. Alhoewel dit voor Fastwin erg veel verlichting gaf en zelfs tijdelijk sterk verbeterde, viel hij toch steeds terug. D.m.v. gewone lessen heb ik geprobeerd hem sterker te maken, maar op den duur verergerde de kwaal. Ik had al mijn 8ste zadel voor hem gekocht, omdat ik een zadelprobleem wilde uitsluiten.

In mei 2009 veranderde de onregelmatigheid in bewegingskreupelheid rechtsachter. Vooral op zachte ondergrond zakte zijn rechterheup naar beneden en was hij kreupel. Hij was zichtbaar kreupel in draf en galop.

Ik ben met hem naar de kliniek geweest en daar kwam uit de foto’s dat hij zeer lichte knieatrose heeft rechtsachter, het probleem zat echter bovenin en leek verdacht veel op heupatrose. Dit was moeilijk te onderzoeken omdat Fastwin dan onder volledige narcose moest of door een scan in Utrecht (scintigrafie). Bekken stonden volgens hem op oog wel recht in stilstand, maar gespannen spieren bij lendenen gebied was overduidelijk en hij had meer spierspanning in zijn rechterbil. Volgens de dierenarts kon dat eigenlijk niet deze kreupelheid veroorzaken. Aangezien alles er verder goed uit zag, is de voorlopige diagnose spierblessure gesteld. Advies: langdurig op rust (in de weide) en manuele therapie voor Fastwin en zien hoe het zal gaan. Ik heb gekozen voor wekelijks (daarna afbouwend) een sportmasseur. Fastwin begon weer super te lopen en genas sneller dan ik had durven hopen. We zijn even gestopt met therapie omdat het zo goed ging. Helaas stortte hij 2 maanden later weer in. Hij was weer kreupel, zelfs in het weiland.

Ik had al eerder contact gehad met familie Faber, maar kon eigenlijk niet helemaal geloven dat een andere rijtechniek hem zo kon helpen, en tevens durfde ik de stap niet te nemen om hem weg te brengen. Vooral omdat Fastwin van (tijdelijke) verhuizing erg overstuur kan raken. De informatie via de mail en via het telefoongesprek klonk echter wel heel overtuigend. De No cure No pay regeling (alleen betalen van stallingskosten bij geen goed resultaat) van familie Faber heeft mij over de streep getrokken. Deze mensen moesten wel heel erg overtuigd zijn van deze rijtechniek!

In september heb ik Fastwin heen gebracht, eerst voor een “consult”. Mijn vriend en ik konden binnen 2 dagen bij familie Faber terecht. Ik was behoorlijk gespannen, omdat ik tijdens dit consult nog te horen moest krijgen of ze het zagen zitten met Fastwin of niet. Het was eigenlijk wel zo’n beetje mijn laatste hoop, terwijl ik juist beter dit als eerste had kunnen doen van alles.

Ik moest even paardrijden tijdens het consult en laten zien hoe hij liep en hoe ik reed. Er was wel duidelijk te zien dat hij zijn achterbeen ver buiten de massa plaatste en dat zijn heup inzakte bij iedere stap. Familie Faber zag direct waar de problemen zaten bij Fastwin. Hij liet zich continue naar binnen vallen waardoor hij zichzelf steeds overbelaste.

Na een kwartiertje nam Milou het van mij over en begon direct met rechtrichten, daar wil ik aan toevoegen dat dit rechtrichten heel erg anders is, dan het rechtrichten in de “normale” dressuurlessen. Wonder boven wonder heeft Fastwin geen stap kreupel gezet. Ik heb waarschijnlijk de hele tijd vol verbazing staan kijken, want zo kreupel hij was, zo goed liep hij op dat moment!. Dat was geen toeval, het was overduidelijk dat hij nu andere spieren gebruikte en anders gereden werd waardoor hij niet kreupel raakt. Ik had er vertrouwen in, maar was toch gespannen dat de kreupelheid in de eerste dagen wel terug zou komen.

We hebben Fastwin bij familie Faber gelaten en ik ben aantal keren per week even bij hem geweest om te kijken tijdens een training. Fastwin leerde snel en ontwikkelde zich zo goed. De ene verbazing in de andere, want hij had nog steeds geen stap kreupel gelopen en kreeg zelfs weer plezier in zijn werk.

In de tweede week kon ik er bij gaan lessen om de rijtechniek volgens Antoine de Bodt mij ook eigen te maken. Dat ging ook voorspoedig. Alles viel mij 100 punten mee. Overdag stond hij lekker buiten en ’s nachts binnen. Voor Fastwin is buiten staan erg belangrijk. Fastwin was braaf, rustig en werkte ontzettend goed mee. Hij werd verzorgd alsof het hun eigen paard was. Hij is dagelijks een half uurtje gereden en na 2 weken hebben we Fastwin weer opgehaald.

Ik kan iedereen deze rijtechniek ontzettend aanraden, er zullen echt zoveel paarden mee geholpen zijn!
Ik zal de rijtechniek voortzetten dmv (thuis)lessen van familie Faber. Ik moet nl. nog een hoop leren.

Vriendelijke groeten van Deborah
Tevens van mijn vriend Lieuwe die ook heel erg blij is dat we nu minder zorgen hebben om Fastwin!

Fastwin