Darkness – Hier word ik zo vrolijk van!

Hier word ik zo vrolijk van! Dat is de korte samenvatting van mijn ervaringen bij Trainingsstal Faber, met Bea en Milou. Ik ben al langer bekend met training volgens de methode van Antoine de Bodt. In het verleden had ik al eens les gehad volgens deze methode en ervaren hoe licht en krachtig een paard kan gaan bewegen met de juiste aanpak .

Dat rijden moet beginnen met ontspanning is vanzelfsprekend maar, als het paard zo scheef is dat ontspanning niet mogelijk is, ja, dan is er iets anders nodig. Zo’n paard is mijn Dark, een grote, leuke zesjarige ruin dat heel fijn kan lopen maar… het regelmatig niet deed, boos kon worden en scherp kon bokken. En dan ik zelf, al wist ik dat zijn scheefheid een rol moest spelen, ondanks het nadenken en zelfs piekeren erover, ik kwam ook regelmatig terecht in frustratie en boosheid.

Ik ben op zoek gegaan naar instructie volgens de A de B methode en vond Bea en Milou. Eerst een lesmiddag bijgewoond en vervolgens een proefles afgesproken; het moet wel klikken met de instructeur, dat heb ik de loop der jaren wel geleerd. Eigenlijk was het direct al duidelijk: hier ga ik veel aan hebben en hier kan ik vertrouwen hebben in de deskundigheid van de instructeur(s).

Tijdens de proefles was het beeld van een behoorlijk scheef paard wel duidelijk. Met een aantal eenvoudige en duidelijke aanwijzingen kon ik direct het effect voelen. En Dark, hij ging lekker proesten. In de eerste weken heb ik meerder lessen gehad en eigenlijk was de negatieve spiraal van boosheid aan beide kanten redelijk snel doorbroken. Dark ging zich ontspannen en dat gevoel maakte me zo vrolijk.

En toen kwam de dip. Dark werd weer boos, ik gefrustreerd, kon niet inschatten waarom het niet goed ging, wat ik fout deed, kon Dark het niet of was hij gewoon dwars? Milou heeft hem een aantal keren gereden om te voelen hoe en wat. Door hem gewoon consequent recht te maken en duidelijk aan te geven wat de bedoeling is, zag ik hem weer veranderen in dat leuke paard. Vervolg wou ik graag een aantal keren extra oefenen om de goede stap vast te houden. Dark kon bij Faber op stal blijven zodat ik niet steeds heen en terug hoefde te rijden met hem. Deze trainingsweek heeft mij veel opgeleverd: ik zag hoe Milou hem reed, hoe en wanneer Dark scheef en recht liep en zijn reacties op de correcties. Daarnaast de belangrijke terugkoppeling dat ik consequenter mag zijn, aan de gehoorzaamheid mankeerde ook wel wat… en natuurlijk zelf extra oefenen. We zijn goed uit de dip gekomen: ik kan mijzelf en Dark beter corrigeren, raak niet meer zomaar gefrustreerd maar doe gewoon wat ik moet doen en merk het effect. Daar word ik heel vrolijk van.

We hebben nog veel te doen, heel veel stappen te maken. Al spreekt de methode mij natuurlijk aan, het belangrijkste is de wijze van lesgeven: heldere, eenvoudige en effectieve aanwijzingen, vragen die mij aan het denken zetten, niet meer doen dan nodig is en humor. Door de ervaring van Bea en Milou en door dat zij zelf op hoog niveau actief zijn in de sport staat de methode niet centraal, maar wat dit paard met zijn specifieke kenmerken nodig heeft in combinatie met mij.

Ritva Laurila & Dark