Time

Maart 2008: Time een Friese hengst van 10 jaar, M2 dressuur, een erg vrolijke en eerlijke hengst, staat samen met vriendje Shetlander Max in de wei en naast elkaar op stal. Time is een echte showbink, zie ook ons laatst optreden in op paard 2008 te Hardenberg:

Filmpje Time 2008

Time is medio maart 2008 plotseling erg kreupel. Daarvoor al ruim anderhalf jaar licht onregelmatig. We zijn in behandeling gegaan bij Dierenkliniek. Het zag er zeer slecht uit, hoge koorts. Uiteindelijke diagnose; vermoedelijk na een trauma , welke weten we niet, dit hebben we helaas niet zien gebeuren: ernstige artrose aan het kroongewricht (overhoef) aan het linkervoorbeen. Dit zit aan de binnenkant. Prognose: SLECHT.

Op 21 april 2008 heeft een behandeling met Tildren (infuus) wel iets geholpen maar niet afdoende. Linksom lopen gaat goed. Rechtsom, als linkerbeen aan de binnenzijde belast wordt blijft hij kreupel, en daar wil hij liever niet lopen. Time heeft na een periode van weidegang en geen belasting geen verbeterd resultaat.Ik heb hem laten afkeuren voor de sport en daarna alleen recreatief gebruikt, lekker de bos in, rechtuit rijden ging wel redelijk tot goed… In de weide zag je hem eigenlijk alleen op de goede kant lopen.

Februari 2010: er is een clinic van Antoine de Bodt in Sonnega, zou dat toch iets zijn?

Ik durf het haast niet te hopen. Contact gezocht via e-mail en de Bodt gaf aan dat het wellicht helemaal niet nodig is om Time naar België te brengen, maar dat Stal Faber in Oudehorne wellicht ook mij kan helpen om Time weer onder het zadel te krijgen.

April 2010, de eerste afspraak staat gepland en we gaan naar Bea en Milou om te kijken wat haalbaar is, ik durf niet te hopen en ben erg voorzichtig. Milou rijdt Time en na een tijdje zie je dat hij wat makkelijker gaat lopen. Milou rijdt Time, en Bea geeft mij duidelijke en heldere aanwijzingen over de manier van rijden. De tweede. derde en vierde dag achter elkaar getraind en zowaar ik begin wat hoop te krijgen. Geen onregelmatige passen. Time die de laatste tijd alleen op de trailer ging naar de dierenarts en daardoor dus niet meer zo happig is op dit vervoer, loopt opeens weer voor me uit de trailer in. In het land zie je hem weer dollen met de Shetlander, alsof hij beter in zijn vel zit.

In de tweede week van de training ben ik er zelf weer opgestapt. Een bijzonder gevoel om weer te kunnen rijden op een paard wat niet kreupel loopt. Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn manier van rijden niet meteen goed genoeg was om Time goed te houden. Dus Milou rijdt Time het eerste gedeelte van de les en daarna stap ik er op. Zo blijft het paard goed en kan ik deze voor mij nieuwe manier van rijden onder de knie krijgen.

En nu, juni 2010, we trainen één a twee keer per week bij stal Faber, de ene keer stapt Milou er eerst op de andere keer rijd ik de les zelf.

We zijn voor controle bij de kliniek geweest, de dierenarts krijgt kippenvel en gelooft het bijna niet dat ik weer rij. En de uitslag van foto is beter dan die van twee jaar terug… Inmiddels heb ik heel voorzichtig weer een startkaart aangevraagd en hoop ik van het zomer weer te starten in de M2.

Ik had dit niet durven dromen: Bea en Milou bedankt!

Tot ziens op de wedstrijden, en Time die herkennen jullie wel, dat is de altijd vrolijke, stoere en aanwezige Friese hengst van nu 12 jaar.

Groetjes,

Sietske de Bruin-de Kleine

Sietske_Time