Antoine de Bodt

antoine de bodt, rechtrichten, klassieke rijkunst
Antoine de Bodt

Waarom Antoine de Bodt?

In 2006 hebben wij Antoine de Bodt leren kennen tijdens een clinic in Haskerhorne. De manier van trainen en africhten sprak ons direct aan, vooral omdat alle paarden veel beter gingen bewegen. Zeer gefascineerd waren we toen we een paar keer een kreupel paard in de baan hadden zien komen en die dan na een half uur niet meer kreupel liep. Toen hadden wij zoiets van dit willen wij ook kunnen!

In 2008 is Bea de opleiding van Paard & Recht en Antoine de Bodt gaan volgen en is zij nu gecertificeerd instructrice van de methode Antoine de Bodt!

Milou is in de zomer van 2008 voor 2 maanden bij Antoine in België op stage geweest. Daar is zij door Antoine zelf opgeleid in zijn methode van trainen om kreupele paarden weer zuiver te krijgen. Hier heeft zij diverse probleem paarden mogen rijden en elke dag begeleiding gehad in het trainen van de paarden. Natuurlijk lessen wij nog regelmatig bij Antoine en gaan we af en toe een paar dagen naar België op stage om onze kennis op te frissen en te blijven verbeteren.
Graag willen wij deze methode uitdragen zodat wij vele ruiters en vooral (kreupele) paarden kunnen helpen zodat paard en ruiter weer plezier beleven in het rijden!

 

Wat houdt het systeem Antoine de Bodt in?

Veel problemen ontstaan doordat bijna ieder paard enigszins scheef staat. Iedereen weet wel van zichzelf of hij/zij links- of rechtshandig is, maar weet je ook of je paard links- of rechtsgebogen is?

Doordat ieder paard links- of rechtsgebogen is heb je een holle, korte, stugge, stijve zijde en een bolle, lange, slappe, soepele zijde. Zolang het paard in de natuur loopt levert dit geen problemen op, maar als we op het paard gaan rijden wordt het paard met vele tientallen kilo’s extra belast waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan.Vaak gaan ruiters mee in de natuurlijke buiging van het paard, dit gebeurd meestal onbewust maar hierdoor gaat het paard wel steeds schever lopen, waardoor op den duur problemen ontstaan. Daarom gaan we eerst het paard verticaal in evenwicht brengen, zodat het paard zijn buikspieren kan aanspannen, de rug ontspannen en pas dan kan de achterhand ondertreden en zal het paard nageeflijk zijn. Hierdoor gaan de paarden veel beter bewegen, worden mooier en gelijkmatiger in de bespiering, zitten beter in hun vel en zijn vaak vriendelijker en rustiger in de omgang. (zie ook de website van Antoine de Bodt zelf).