Natuurlijke scheefheid van het paard

De natuurlijke scheefheid van het paard

Wie herkent de natuurlijke scheefheid van zijn/haar paard? Veel problemen ontstaan vaak door onbegrip rond de problematiek van het rechtrichten. Hierover bestaat enorm veel verwarring.natuurlijke scheefheid, paard, scheef, rechtrichten,

Ieder paard wordt geboren met een natuurlijke scheefheid, net als dat wij mensen dat ook hebben. Deze natuurlijke scheefheid is vaak al te zien bij het grazen, spelen in de wei of in de rust stand. Het paard geeft een voorkeur voor links of rechts aan door een kant meer te belasten dan de andere kant. Dit ga je op den duur terug zien in ongelijke bespiering, hoeven of scheef bekken. Wanneer we gaan rijden lopen we vaak tegen problemen aan door deze scheefheid.

Veel ruiters weten vaak niet of hun paard links- of rechtsgebogen is. Indien men dit wel weet ontbreekt ook vaak de kennis om hier in de praktijk effectief mee om te gaan. We zien daarom ook regelmatig dat ruiters ongeacht het niveau niet in staat zijn om hun paard correct recht te richten.

Alleen een rechtgericht paard kan de rug volledig ontspannen. Scheefheid kan dus voor heel wat spanning en rugproblemen zorgen. Deze rugproblemen kunnen leiden tot beenproblemen en kreupelheid zoals hoefkatrol, spat, artrose, enz.. Ook leidt deze spanning vaak tot gedragsproblemen zoals bokken, stijgeren, rennen, headshaken, etc..