Training paarden

training paard, training, probleempaard

Wij trainen al vele jaren verschillende paarden. Iedereen die iets met paarden doet komt daarbij wel eens problemen tegen. Dit kunnen rijtechnische maar ook gedragsproblemen zijn. Inmiddels hebben wij de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan en werken wij nog steeds dagelijks naar oplossingen. De paarden die bij ons in training komen krijgen vaak de stempel “probleempaard”. Veel paarden (en ook ruiters) hebben problemen die wij in de meeste gevallen een oplossing kunnen bieden.

In de loop der jaren hebben wij met veel verschillende paarden gewerkt waardoor wij veel ervaring hebben opgedaan. Echter is er bij geen enkel paard een standaard plan met een oplossing. Wij zoeken bij ieder paard naar een passende trainingswijze om tot de oplossing te komen. Ieder paard is verschillend, heeft een andere benadering nodig en een andere aanpak in de training om tot het juiste resultaat te komen. Wij geven daarom de paarden altijd de rust en de ruimte om te acclimatiseren, zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en te leren.

We hebben ons gespecialiseerd in rijtechnische en lichamelijke problemen bij paard en ruiter. Deze zijn vaak zelfs met elkaar verbonden en kan ook leiden tot gedragsproblemen bij paarden.

Dagelijks zijn wij bezig met het trainen van de verschillende paarden volgens de klassieke rijkunst methode Antoine de Bodt, waarbij de training is gebaseerd op de 5 bouwstenen van de klassieke dressuur:

 • Ontspanning (de juiste halslengte);
 • Aanleuning (de verbinding die het paard zoekt met de hand)
 • Rechtrichten (de perfect gelijke aanleuning)
 • Verzameling (de correct ondertredende achterhand)
 • Oprichting (gewichtsverplaatsing)

Ontspanning kan niet zonder rechtrichten dus zolang een paard niet recht is zal hij zich niet volledig kunnen ontspannen, maar zich moeten spannen om overeind te blijven. De eerste drie bouwstenen lopen daarom erg nauw met elkaar samen.

Waar is onze training op gebaseerd?

Ieder paard heeft net als wij links- of rechtshandig zijn een natuurlijke buiging. Wanneer hij in de natuur loopt zal dit geen problemen geven, maar als er een ruiter op zijn rug gaat zitten en hij met enkele tientallen kilo’s extra wordt belast kunnen er allerlei problemen ontstaan. Vaak gaan ruiters mee in de natuurlijke buiging van het paard, dit gebeurd meestal onbewust maar hierdoor gaat het paard wel steeds schever lopen. Hierdoor zullen op den duur problemen ontstaan omdat het paard verticaal niet in evenwicht is en daardoor zijn gewicht niet gelijk over de benen verdeeld. Alleen wanneer het paard verticaal in evenwicht is kan hij zijn buikspieren aanspannen, de rug ontspannen en pas dan kan de achterhand ondertreden en zal het paard nageeflijk zijn. Alleen een rechtgericht paard zal zich kunnen ontspannen, gelijke aanleuning op beide teugels nemen, zal zich laten verzamelen en oprichten. Hierdoor gaan de paarden veel beter bewegen, worden mooier en gelijkmatiger in de bespiering, zitten beter in hun vel en zijn vaak vriendelijker en rustiger in de omgang en zullen met plezier voor je werken.

training, paard, rechtrichten, jong paard, probleempaard
Training jong paard

Paarden met de diagnose hoefkatrol, kissing spine, artrose, hanetred, headshaking en vele andere (vage) kreupelheden hebben erg veel baat bij onze manier van trainen. Maar ook bij problemen zoals ongelijke aanleuning, scheef zitten, moeilijk buigen (naar één kant), tandenknarsen, onrustige aanleuning, paard is niet voorwaarts of staakt, niet vierkant halthouden, één kant moeilijk willen galopperen, versnellen na galopwissel, hoofd kantelen, oefeningen naar één kant moeilijk, schudden met hoofd, schuin achteruit stappen, rugproblemen, onregelmatig lopen, kreupel lopen, scheef bekken, versnellen, verzet, gedrags- en nog vele andere problemen. Veel problemen ontstaan wanneer een paard niet recht is maar wel wordt gedwongen laag te lopen.

Herken je één of meerdere van bovenstaande problemen dan is de kans groot dat trainen volgens de methode Antoine de Bodt de oplossing is. Dankzij deze manier van rijden waardoor je het paard eerst verticaal gaat rechtrichten worden vele afgeschreven paarden weer inzetbaar voor de sport. Tevens zullen jij en je paard weer veel plezier kunnen beleven.
Beter is het natuurlijk om de methode toe te passen voordat je problemen krijgt zodat het paard op een eerlijke manier kan worden opgeleid en om problemen en kreupelheden te voorkomen.

Mogelijkheden voor training van paarden

Het is mogelijk om een paard met of zonder problemen bij ons in training te zetten. Het paard zal door ons dagelijks en afwisselend worden getraind naar het niveau en de conditie van het paard. Wij zijn zeer ervaren in het opleiden en trainen van (probleem) paarden. De paarden worden gereden door Milou die inmiddels met meerdere paarden ZZ-licht dressuur en Z springen is geweest, wat haar de mogelijkheid geeft om flexibel te starten op wedstrijden. Tevens is zij 2 maanden bij Antoine de Bodt in opleiding geweest om kreupele paarden weer zuiver te krijgen. Wij hebben met onze kennis al veel paarden kunnen helpen en eigenaren weer gelukkig kunnen maken met een rechtgericht paard. Naast het corrigeren van paarden zijn wij ook zeer ervaren in het opleiden van jonge paarden en kunnen deze eventueel uitbrengen op wedstrijden of aanlegtesten.

Wat kunnen wij bieden:

 • Rechtrichten en corrigeren volgens de methode Antoine de Bodt (minimaal 1 maand)
 • Aanrijden en opleiden van (jonge) paardenrechtrichten, training, balans, probleempaard,
 • Het uitbrengen van paarden op wedstrijden (dressuur en springen)
 • Tijdelijke training van paarden (bijv. tijdens zwangerschap, vakantie of blessure van de ruiter)
 • Verkopen van het paard
 • Klaarmaken voor competities of testen (bijv. Pavo Cup of IBOP)

Indien het paard bij ons voor training wordt gebracht dan zullen wij het paard met liefde dagelijks verzorgen en 5 x per week trainen. Hierbij zit 2 á 3 x daags ruwvoer (afhankelijk van weidegang), 2 x daags krachtvoer, dagelijkse weidegang/paddock en elke dag een schone stal.