Rechtrichten

Waarom Rechtrichten?

natuurlijke scheefheid, rechtrichten, klassieke rijkunst, antoine de bodt
natuurlijke scheefheid

De klassieke rijkunst heeft als doel de natuurlijke bewegingen van het paard ongedwongen onder de ruiter te ontwikkelen. Ieder paard heeft een natuurlijke buiging die problemen kan gaan geven wanneer er een ruiter op zijn rug gaat zitten. Onze trainingsmethode is gebaseerd op de klassieke rijkunst volgens de methode van Antoine de Bodt. Hierbij wordt nadrukkelijk aandacht besteedt aan het rechtrichten van het paard. Ieder paard heeft vanaf de geboorte een voorkeurskant die in de loop der jaren wordt ontwikkeld, dit noemen we de natuurlijke scheefheid. In principe blijft een paard zijn leven lang in een meer of mindere mate scheef, net als dat wij een voorkeur voor links of rechts hebben. In onze training is de kern op de juiste manier om te gaan met deze (natuurlijke) scheefheid van het paard.

 

De scheefheid van het paard zit meestal voornamelijk in de spieren van het paard dat door training van de juiste spieren ook opgelost kan worden. Wanneer een paard scheef blijft zal dit op den duur ook andere klachten gaan krijgen in gewrichten en hoeven. Alleen een rechtgericht paard blijft op den duur gezond! Door onze trainingsmethode die gebaseerd is op de klassieke rijkunst, kun je het paard rechtrichten, gespierder en sterker maken, zodat hij de ruiter beter kan dragen en hij met meer plezier voor je zal werken! Het paard zal zuiver, taktmatig, soepel en nageeflijk gaan lopen en zijn lichaam op de goede manier gaan gebruiken. Bij alle paarden werkt de trainingsmethode zeer goed omdat de paarden op de juiste manier hun lichaam leren gebruiken en daardoor met meer gemak en plezier voor je werken.

 

In deze trainingsmethode wordt zeer veel aandacht besteedt aan het verticale evenwicht van het paard. De paarden worden gecorrigeerd in hun evenwicht en balans zodat die over vier benen gelijkmatig wordt verdeeld. Wanneer het paard in een natuurlijk evenwicht loopt kan er naar een rijkunstig evenwicht worden gewerkt, waarbij er meer gewicht van het paard naar de achterhand wordt gebracht (3/5).

 

Onze trainingsmethode is gebaseerd op de onderstaande vijf elementen:

  1. Ontspanning
  2. Aanleuning
  3. Rechtrichten
  4. Verzamelen
  5. Oprichten

 

Tijdens onze lessen en trainingen wordt er voornamelijk aandacht besteedt aan deze bovengenoemde punten en hoe wij deze tot stand krijgen bij het paard. Tevens besteden wij ook veel aandacht aan de fysieke en mentale balans en inwerking van de ruiter op het paard. Wanneer de ruiter niet goed in balans is zal het paard ook nooit in een mooie evenwichtige balans kunnen gaan lopen.

Binnen de klassieke rijkunst is ontspanning altijd het eerste doel. Als een paard scheef is kun je niet tot ontspanning komen en zul je het paard dus eerst recht moeten richten, omdat ontspanning niet zonder rechtrichten kan. Zolang een paard scheef loopt, hoe weinig ook, zal het zich namelijk moeten spannen om overeind te blijven.

Het paard moet zijn buikspieren aanspannen om de rug te kunnen ontspannen. Pas dan kan de achterhand ondertreden en zal het paard nageeflijk zijn. Alleen een rechtgericht paard zal gelijke aanleuning op beide teugels nemen en zal zich laten verzamelen en oprichten.

De vijf elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dienen ten allen tijde op een correcte manier nagestreefd te worden. Het eindresultaat zal een recht, verzameld en opgericht paard zijn dat met een gelijkmatige aanleuning, taktmatig en met schwung van achter naar voor over de rug en door zijn lijf kan bewegen.

Inmiddels hebben wij deze trainingsmethode bij diverse paarden toegepast, zowel dressuur- en springpaarden als recreatief gereden paarden met bewezen successen! Hulpteugels worden hierbij niet gebruikt en deze methode is voor iedere ruiter (ongeacht niveau) te leren! Ben je benieuwd naar onze succesverhalen, ga dan naar de pagina Reacties/ervaringen.

Wanneer een paard niet verticaal in evenwicht is en daardoor zijn gewicht niet gelijk over de benen verdeeld, kunnen vele problemen ontstaan zoals:

  • ongelijke aanleuning
  • scheef zitten
  • moeilijk buigen naar één kant
  • een kant om niet galopperen
  • tandenknarsen
  • onrustige aanleuning
  • paard niet voorwaarts of staakt
  • rugproblemen
  • onregelmatigheid of kreupel lopen
  • scheef bekken
  • gedragsproblemen
  • en vele andere problemen

Dit kan eventueel leiden tot onder andere hoefkatrol, kissing spine, artrose, headshaking, etc.

 Links- of Rechts gebogen?

Om het paard te leren om ons in een rechtgerichte houding te leren dragen is het van belang om te weten of het paard links- of rechts gebogen is. We willen namelijk de korte spieren aan de holle zijde langer en soepeler maken en de lange spieren aan de bolle zijde sterker maken. Met als einddoel een recht paard die aan beide kanten gelijkmatig buigt met een gelijke aanleuning en een correct ondertredend achterbeen.

linksgebogen paard, rechtrichten, scheef paard
Links gebogen paard

Links gebogen paard

Een links gebogen paard laat zich makkelijker inbuigen naar links.

Linkerzijde van dit paard is de:                                                  
  • holle zijde
  • kort bespierde zijde
  • sterk bespierde zijde
  • stijve zijde
  • sterker linker achterbeen (dragend)
  • linker heup vaak hoger
  • rechter voorbeen draagt meer gewicht

Het links gebogen paard zal meer steun zoeken op de rechter teugel dus zal op deze teugel meer druk geven. Het zadel zakt in dit geval vaak naar rechts. Het paard heeft moeite met de buiging naar rechts en zal daarom vaak in de rechter wendingen op de binnenschouder                                               vallen in plaats van te buigen. Hij draagt hierbij dan ook niet voldoende op het binnen achterbeen en zet zijn rechter achterbeen vaak                                                     buiten de massa.

 

 

rechtsgebogen paard, rechtrichten, scheef paard
Rechts gebogen paard

Rechts gebogen paard

Een rechtsgebogen paard laat zicht gemakkelijker inbuigen naar rechts dan naar links.

Rechterzijde van dit paard is de
  • holle zijde
  • kort bespierde zijde
  • sterk bespierde zijde
  • stijve zijde
  • sterker rechter achterbeen (dragend)
  • rechter heup vaak hoger
  • linker voorbeen draagt meer gewicht

Het rechts gebogen paard zal meer steun zoeken op de linker teugel dus zal op deze teugel meer druk geven. Het zadel zakt in dit geval naar links. Het paard heeft moeite met de buiging naar links en zal daarom in de linker wendingen op de binnenschouder vallen in                                                          plaats van te buigen. Hij draagt hierbij ook niet voldoende op het binnen achterbeen en zet zijn linker achterbeen vaak buiten de                                                              massa.